Hvordan det hele startede.

I januar 2013 besluttede Morten Merhøj og Daniel Petrolo sig for at starte en australsk fodboldklub i Odense. Der havde aldrig før været et hold på Fyn selvom sporten blev spillet i flere byer i Jylland og på Sjælland. Klubben kaldte de Odense Australsk Fodbold og herreholdet blev døbt Odense Lions. Siden klubbens opstart, er flere og flere spillere kommet til og i dag er klubben Danmarks største, med faciliteter og projekter i Europæisk topklasse. I starten af 2013 fik klubben et stykke græs, men klubben fik ikke lov til at sætte målstolper op, så vi klarede os med traditonelle fodboldmål og baneoptegning. Der var ikke plads til de 130 m som sporten kræver, det var derfor ikke muligt at gøre det til et hjem for løveflokken som fortsat voksede. Der var ikke nok spillere til at stille hold til den nationale turnering, men i denne periode hjalp de mange helt ny-rekrutterede spillere flittigt de andre danske hold som bænkevarmere, når de stod og manglede spillere. Da herreholdet havde nok spillere til at stille op til en endags turnering, greb de chancen. Løverne røg fra bænkene og ind i ilden for det nye hold. Til trods for holdets korte eksistenstid og de mange nye spillere, gav de, de andre danske hold værdig modstand ved deres første kampe d. 22. juni 2013 til en 9-mandsturnering afholdt i Odense. Det at klubben selv afholdte turneringen skulle blive et kendetegn for holdet, som Danmarks mest aktive klub med lokalliga, udenlandske venskabskampe, gymnasie og universitets kampe og meget mere.

I januar 2014 tilmeldte Odense Lions sig den nationale turnering kaldet DAFL. Vi havde ikke penge til at købe vores egne trøjer, men igennem AFL Europe, det Europæiske Fodbold forbund, vi fik kontakt til Sydney University som donerede et sæt af deres aflagte spiltrøjer. Det spillersæt skulle vise sig at nødig mere end en gang, og både kvinder, mænd, børn og nye klubber kom også til at spille kampe i de trøjer. Det var også i januar 2014 at Danmarks første damehold blev startet, Odense Lionesses kom de til at hedde. Løvinderne har siden deres opstart været pionere for damefodbold i Danmark og forsøger stadig at udbrede sporten endnu mere. Dameholdet har siden sin start været meget succesfuld og deltager i Women’s Nordic ligaen, en liga hvor alle de Nordiske hold deltager. Det var nødvendigt at finde et hjem til løveflokken, et sted vi kunne sætte vores stolper op og få en bane tæt på den rigtige størrelser. Det eneste sted vi kunne få var Kroggårdskolens bane. Selvom banen var bulet, hullet og man skulle hente bolden på legepladsen hvis den røg uden for banen, så voksede klubben videre på trods af en solid cykeltur fra centrum til banen. Det blev ikke til mange sejr for løverne, men løvinder viste tænder og tog flere sejre i 2014, men hyggen og det sociale var i højsædet og klubbens kultur blev bygget op omkring samvær og det sjove fællesskab. Dette kom også til udtryk med at sæsonen blev afsluttet med en hjemmekamp imod Amsterdam og den efterfælgende uge en fodboldtur til dem.

Sæsonen 2015 fortsatte udviklingen på begge hold som voksede i antal og erfaring. Hjemmebanen var stadig Kroggårdskolen hvilket gjorde det lidt vanskeligt at lokke nye medlemmer ud og prøve sporten, grunden afstanden til centrum. Flere medlemmer og flere penge på kistebunden gjorde at begge hold investerede i nye trøjer med klubben logo på og i egne farver, en stor milepæl for klubben. Herreholdet fik sin første sejr d. 14. juni 2014 mod Copenhagen Barracudas i den nationale liga. Holdet viste godt samspil og desperat vildskab – noget der skulle blive et varemærke for klubben. Sæsonen blev sluttet af med en sæsonafslutningstur til Amsterdam hvor vi spillede imod vores ny officielle venskabsklub. Løvinderne fortsatte deres stærke udvikling og vandt igen flere kampe og forbedret spil. 2015 blev også året, hvor et hold udelukkende af løvinder repræsenterede Danmark og vandt en sølvmedalje til Europamesterskabet i Kroatien. Herrelandsholdet havde også udtaget grundlæggeren Morten Merhøj som vandt guld med de Danske Vikinger.  

I 2016 fik klubben en unik mulighed som skulle ændre alt. I vores forsøg på at komme tættere på centrum og få et stærkere set-up kom i vi dialog med foreningen Bolbro GIF. Den traditionsrige forening ville gerne inddrage Australsk Fodbold som en afdeling hos dem. Dette betød at Falen 95, Bolbroparken, i Odense centrum blev klubbens hjem, og hvilket hjem det blev. Med Bolbro GIF i ryggen fik klubben opført en bane i en størrelse hvor man kunne spille Australsk fodbold og målstolperne blev opstillet permanent, så man ikke inden hver træning skulle bruge 30 min på at stille dem op som på Kroggårdskolen. Pludselig havde klubben mulighed for omklædningsfaciliter, fællesrum, kantine og en indendørshal til vinterhalvåret alt sammen under samme tag. Klubben kom derfor også til at hedde Odense Australsk Fodbold Bolbro GIF og vi var værterne til en stor indendørsturnering som vi vandt. Det nye stærke set-up resulterede i at de frivillige kræfter i klubben kunne udvikle sporten og skabe sjove oplevelser for medlemmerne. Dette kom til udtryk i at klubben kunne sende dameholdet afsted til Champions League og selvom løverne ikke havde kvalificerede sig, kom de også med på et wildcard. Resurserne for at få det til at ske, havde ikke været der uden tilknytningen til Bolbro GIF. 2016 blev også sæsonen hvor herreholdet fik omsat potentialet til nogen gode resultater på banen. Om det var dem nye bedre bane, muligheden for et bad efter træning eller noget helt andet, vides ikke. Men resultatet var en 4. plads i ligaen og holdets første semifinale, og selvom sæsonen sluttede der, så var det et år hvor der skete meget i klubben.

I sæsonen 2017 fortsatte klubbens med at vokse og en lokalliga blev startet for at alle kunne få spilletid. Denne lokalliga kaldte vi FAFL, Fynsk Australsk Fodbold Liga. Her spillede herre og damer sammen og enkelte kampe blev flyttet til mere offentlige steder for at reklamere sporten. Kvinderne deltog igen i Champions League og spillede nogen stærke kampe og spillede med om medaljer. De gode resultater på banen fortsatte og igen sluttede herreholdet på 4. pladsen, deres anden semifinale men igen blev det endestationen. Løvinderne forsatte også deres gode stime og spillede flere kampe på højt europæisk niveau. Sæsonen blev afsluttet med deltagelse i den første Lions Cup, en international turnering for alle hold med løven som en del af deres klub. Løverne spillede i Lyon og kom på en flot 2. plads lige bagved løverne fra London

I sæsonen 2018 kom den første dårlige sæson for klubbens to hold. For løverne blev det til en sidsteplads i ligaen med kun en enkel sejr imod Aalborg. Løvinderne havde noget mere kvalitet og deltog i Champions League, vandt flere kampe i sæsonen og havde mange spillere med landsholdet til den Europæiske Cup i Cork. Alligevel faldt dameholdet i antal da flere af de bærende kræfter blev færdiguddannede og flyttede væk. 2018 sæsonen startede klubben et nyt tiltag, vi ville gerne hjælpe nye klubber til at starte op. Derfor blev DAFLX Division West ligaen grundlagt. Dette var en 7aside liga hvor nye hold under opbygning kunne deltage. Århus Bombers tilmeldte sig og Odense deltog med tre hold: Slayers, Killers, Thunders. Klubben har tradition for at planlægge flere internationale kampe og i sæsonen 2018 var vi værter for Lions Cup og resultatet blev den første pokal og titel til Odense klubben, som de bedste løver i Europa. Selvom spillet på banen ikke gav de ønskede resultater for løverne i ligaen, så forsatte de udviklingen af deres hårde fodboldstil og det vandt klubben meget anerkendelse i en hård sæson. For første gang var tre løver udtaget til det danske herrelandshold som vandt guld. De tre løver var Kasper Høegh, Peter Petrolo og Morten Merhøj, alle tre spillere som havde været med siden starten i 2013.

Anderledes succesfuld blev sæsonen 2019, dog med lidt fald i medlemsantallet. Udover spillet på banen blev væsentligt forbedret for herrene, så hentede klubben to Australske spillere til for sæsonen for at styrke erfaringen. 2019 blev også året hvor klubben fik lov at give lidt tilbage til Bolbro GIF, som havde taget os ind da vi manglede et rigtigt hjem. Der var nemlig lagt planer for renovation af lokaler og anlægningen af ny bane, med lys, nye stolper og helt rigtig størrelse. Klubben stillede derfor med frivillige til at flå gulve af og ligge nye, male, rydde op og meget mere. Alt imens den nye bane blev udjævnet og nyt græs plantet. Det nye anlæg skulle først stå klar til den efterfælgende sæson, men alligevel var klubbens spillere blevet inspireret til storhed. Det kunne man i hvert fald godt tro når man så forvandlingen på banen. Herreholdet spillede sin bedste sæson nogensinde og sluttede på 2. pladsen i ligaen og for første gang vandt de semifinalen og fandt sig selv i finalen om det danske mesterskab. Det skulle dog ikke blive året hvor Odense kunne løfte pokalen, men der blev sat nye standarder for Australsk fodbold i Odense. Sæsonen 2019 blev også der hvor klubben gik endnu mere ind i arbejdet med Gymnasier og udbredelsen af sporten til den aldersgruppe. Støttet af DGI og DIF besøgte de flere gymnasier og havde mange klasser til at sparke, tackle og aflevere den ovale bold. Det blev også året hvor klubben udvidet med endnu et hold, igennem et samarbejde med SDU Sport, en organisation der facilitere universitetssport, startede SDU Australsk Fodbold. Holdet fik besøg af Oxford University og spillede den første universitets australsk fodboldkamp på dansk jord nogensinde. Den store succes resulterede også i at flere spillere blev udtaget til det store 18aside European Championship i London. Her var Kaspar Bruus, Jonas Roland, Søren Steffensen, Morten Merhøj, Kasper Høegh, Frederik Sander, Jakob Larsen og Jan Petersen.

2020 ser ud til at blive et af de mest spændende sæsoner nogensinde. Den 4. april skal det nye anlæg i Bolbroparken indviges og et utal af kampe, turneringer, fester og ture er på tegnebrættet. Det skal nok blive enndu et godt kapitel i historien om løveflokken fra Odense.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *